De obesogene samenleving en Body positivity

We leven tegenwoordig in een obesogene samenleving. Wat betekent dat? Dat betekent dat er steeds meer kantoorbanen zijn waardoor we meer zitten, dat voedsel en met name vettig en suikerrijk voedsel snel en makkelijk te verkrijgen is, dat porties groter zijn dan een aantal jaar geleden, dat er wordt ontzettend veel reclame gemaakt voor voedsel en ga zo maar door..

Het is dan ook niet zo gek dat overgewicht zo’n probleem is tegenwoordig. Maar naast de stijgende lijn in mensen met overgewicht, is er ook een stijgende lijn in de “Body positivity movement” waarbij er heel erg benadrukt wordt om blij te zijn met je lichaam, ongeacht welk gewicht.

En ja, het is ontzettend goed om blij te zijn met je lichaam. Waarom zou je pas blij zijn met je lichaam als je slank bent? Slank zijn zou ook eigenlijk helemaal het doel niet moeten zijn, maar gelukkig zijn wél. Gelukkig zijn is het mooiste wat je jezelf (en anderen) kan wensen. Maar geluk is er niet vanzelf en heeft toch ergens ook te maken met je gewicht.

Trouwens: Als je gelukkig bent met je huidige gewicht, fijn! Dan hoef je niet verder te lezen. Maar voor veel mensen is overgewicht een last. Mensen willen wel gelukkig zijn, maar overgewicht maakt het lastiger. Hieronder noem ik een aantal redenen waarop overgewicht je geluk kan beïnvloeden.

Waar je last van kan hebben met overgewicht:

 • Mensen met overgewicht hebben vaak een slechtere conditie. Bewegen wordt lastiger, omdat het gewicht mee dragen het bewegen zwaarder maakt.
 • Mensen met overgewicht worden vaak gepest of gediscrimineerd. Denk bijvoorbeeld aan: Een tweede stoel in het vliegtuig moeten kopen, mensen die gemene dingen zeggen achter je rug om, niet de nieuwe baan krijgen waar je op solliciteerde..
 • Mensen met overgewicht kunnen zich schamen voor hun gewicht en daardoor minder naar buiten gaan, waardoor ze minder bewegen en daardoor nog moeilijker afvallen.
 • Mensen met overgewicht lopen onder andere meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, wat je geluk behoorlijk kan beïnvloeden.
 • Mensen met overgewicht kunnen het gevoel hebben dat ze de controle niet meer hebben, over hun gewicht en eetgedrag. Dit kan erg ongelukkig maken.

En Body positivity dan?

Ja, Body positivity is prachtig. En ja, toch kan afvallen helpen gelukkiger te voelen. Niet perse omdat je slanker wordt, maar omdat je al deze problemen in je leven kan tackelen. Het leven kan aangenamer worden, gewoon simpelweg omdat je weer met je kinderen kan buitenspelen of omdat je weer je eigen teennagels kan knippen, waar je eerder niet bij kon. Het geeft een gevoel van vrijheid als je de trap op kan rennen zonder daarna zo buiten adem te zijn. Het geeft een gevoel van kracht, als je weer kan sporten en er plezier aan beleeft, in plaats van ploeteren in de sportschool.

Afvallen kan meerdere voordelen hebben. Ik zal hieronder nog een aantal voordelen noemen.

Waarom een gezond gewicht hebben zo fijn kan zijn:

 • Je conditie kan ontzettend verbeteren, omdat je makkelijker beweegt.
 • Je kan makkelijker de bus halen, als je een sprintje moet trekken.
 • Anderen zullen je minder raar aankijken als je eens iets lekkers buiten de deur eet. (Maar eigenlijk doen meningen van anderen er sowieso niet aan toe, want het gaat om jouw mening, niet om de vreemdeling aan de overkant van de straat.)
 • Je kan makkelijker kleding passen en kleding zal minder knellen.
 • Je gezondheid kan aanzienlijk verbeteren en je loopt minder risico op ziektes gelinkt met overgewicht.
 • Je kan je letterlijk lichter voelen.
 • Je energie niveau kan stijgen.
 • Je kan het gevoel hebben dat je weer controle hebt over je eetgedrag en je gewicht.

Een gezond gewicht heeft veel voordelen en heeft ook veel effect op geluk voelen. Het mooiste is en blijft natuurlijk om van jezelf te houden ongeacht je gewicht. Je bent mooi zoals je bent, of je nu overgewicht hebt of niet. Alleen kan afvallen het gewoon allemaal een stukje makkelijker maken. Dat zou toch mooi zijn?

Liefs Larissa van She loves fit.

Larissa is een motivator en inspirator op het gebied van een gezonde levensstijl, gecertificeerd fitnesstrainer en Hoop Love Coach. Ze eet plantaardig, hoepelt en wandelt graag en houd van een gezond en gelukkig leven.

Larissa is een motivator en inspirator op het gebied van een gezonde levensstijl, gecertificeerd fitnesstrainer en Hoop Love Coach. Ze eet plantaardig, hoepelt en wandelt graag en houd van een gezond en gelukkig leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *